gorogkatolikus_templom_140627_vcs_15.jpg

A szentélyrésznél épül az új diakónusi sekrestye, és itt már állványok sem takarják a Búza téri görög katolikus székesegyházat, jól láthatja minden arra járó, milyen lesz a megújuló épület külseje. Az elmúlt napok leglátványosabb munkája a kereszt le- és visszaemelése volt – a közeljövő leglátványosabb változása viszont a templomkert kialakítása lesz.

A százéves épület felújítását már nagyon időszerűvé tették a múló évek. Ugyanakkor többről van itt szó, mint a falak és a tető megújításáról: három éve székesegyház lett a templom, és most ehhez a funkcióhoz illesztenek új elemeket is.

 

 
– Az erre járók láthatják, hogy kívül folyik a munka, azonban azt is jó tudniuk, bent továbbra is zajlik az élet, folynak a szertartások – emelte ki Orosz Atanáz görög katolikus püspök exarcha. – A kormánytámogatással és saját erőből megvalósuló százmilliós beruházás keretében teljesen megújult a tető héjazata, az eddigi pala helyett antracit színű cseréppel fedték, újravakolják, díszítő téglaburkolattal látják el a falakat. Ezt várhatóan júliusban be is fejezik. Csak a homlokzat nem készül el teljesen, azt ugyanis, a székesegyházi ranghoz emelve templomunkat, nagyméretű seccókkal díszítjük majd.

gorogkatolikus_templom_140627_vcs_07.jpg
Ugyancsak a megváltozott feladatok teszik szükségessé az új, diakónusi sekrestye kialakítását. Ez lassan el is készül – ha a szentély felől nézünk a templomra, akkor annak jobb oldalán, szimmetrikusan az eddigi sekrestyével.
 
– Minden városnak ékessége székesegyháza. Bár nagyobb templom van Miskolcon a miénknél, szeretnénk, ha rangunknak megfelelően lehetnénk a település dísze. Emellett ritkaság, hogy az egyház és a város tervei ennyire összhangban valósulhatnak meg, mint most. Forgalmas területen, piactér szélén áll templomunk, és mi szeretnénk, ha meghittebb lenne a környezetünk. A város pedig szintén a Búza tér csendesítésére készül – mondta Orosz Atanáz.
 
Utóbbi része a városfejlesztési tervnek, és bízhatunk benne, hogy 2020-ig meg is valósul, tudtuk meg Rostás László főépítésztől. A város közlekedésfejlesztése – a 3-as út forgalmának átterelése az új, a Tiszai pályaudvarhoz közel haladó déli elkerülőre, az M30-as – 26-os út közötti elkerülő megépülése, majd a távolsági buszpályaudvar áthelyezése a Tiszaihoz jelentősen csökkenteni fogja az itt átmenő forgalmat.

gorogkatolikus_templom_140627_vcs_23.jpg
– Egy lecsillapodott, parkolóhelyeket kínáló, zöld és szökőkutas Búza térnek szép pontja lehet a templom. Ez a hosszú távú terv. A rövid távú programban, egyházi finanszírozással, a templomkert kialakítása szerepel, ami mintegy két hónap múlva el is kezdődik. Kívülről zöld rézsűvel megtámasztott kerítés veszi körül ezután a templomot. Bejárható, nyitott lesz a kert, ugyanakkor védettebb a külső zajoktól. Létrejön egy lelki és szellemi feltöltődésre alkalmas tér, ami a körmeneteknek, vagy egyszerűen csak a templomból kilépők lelkiállapotának jobban megfelel majd az eddigieknél – mondta a főépítész.
 
A tér – aminek kialakításakor megszűnik a templom oldalában található parkoló – márciusra készül el, akkor magas rangú vatikáni vendég, a keleti kongregáció bíboros prefektusa avatja majd fel. Addigra teljes szépségében pompázik majd a megújult a templom. A változás már most is szembeötlő.

gorogkatolikus_templom_140627_vcs_17.jpg
– Nem készültek új díszek, de megújítottuk mindet, és ezáltal láthatóvá váltak – mondta Szuhai László, a Görög Katolikus Püspökség főépítésze. – A napokban megújult a kereszt is, leemeltük a 37 méter magas toronyról, konzerváltuk a fa tartószerkezetet. A második világháborúban egy golyó átlyukasztotta, ezt a sérülést is kijavítottuk, és új, ezüst bevonatot kapott. Ugyanígy „új fényben” ragyognak majd, várhatóan július közepétől a festett ólomüvegablakok is: az azokat kívülről takaró üvegtéglákat elbontjuk, helyükre hőszigetelt üveg kerül, ami kívülről is láthatóvá teszi majd a képeket.

gorogkatolikus_templom_140627_vcs_03.jpg
A bejáratot akadálymentesítik is, azonban, ahogy a püspök is utalt rá, a homlokzat készül el legkésőbb – a seccók megfestéséhez teljesen száraz vakolat, ehhez pedig idő kell. A görög ikonográfiának megfelelő képek elkészülte nemcsak a székesegyházi rangnak felel majd meg, hanem az építők akaratának is – a díszítést ők több mint 100 évvel ezelőtt csak a pénz hiánya miatt nem tudtak megvalósítani.
 
Cs. M.
Fotó: Végh Cs.
 
 
Forrás: minap.hu

Naptár

június 2019
V H K SZ CS P SZ
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

BelépésHírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Így megkaphatja heti hirdetésünket.
Köszönjük, hogy feliratkozott!

Képeink közül...

Adó 1+1 %

A Magyar Katolikus Egyház technikai száma:

0011

 

A Szent Kereszt Alapítvány adószáma:

18401217-1-05

Számlaszáma:
10700086-47993301-51100005

 

Az Egyházközség számlaszáma:
10700086-47992609-51100005

Ki olvas minket?

Oldalainkat 54 vendég böngészi

Rádiók műsorai

Tripadvisor

Vendégkönyv

Ide írja le bejegyzését!