Május 25-én, pénteken reggel kezdődött Írországban a népszavazás arról, hogy lazítsák-e az országban az abortuszra vonatkozó szigorú korlátozást. Szombat estére kiderült: az ország elsöprő mértékben az abortusz mellett voksolt, az élet szentsége és védelme a fogantatástól nem tud érvényben maradni.

alt

Szombat estére dolgozták fel a május 25-i, rekord részvétellel (3,3 millió fő) zajló írországi referendum adatait: az írek 66,4 százaléka szavazott az abortusz mellett, s csupán 33,6 százalék szavazott ellene.

Még Roscommon-Galway is, az egyetlen választókerület, amely a melegházasság ellen szavazott, a terhességmegszakítás legalizálása mellett voksolt.

A referendumon a kérdés az ír alkotmány 1983-ban elfogadott, az abortuszt kivételek nélkül tiltó, 8. módosításának eltörlésére vonatkozott. A hatályos írországi jogszabály a legszigorúbb Európában: nemi erőszak, vérfertőzés vagy a magzat fejlődési rendellenessége sem indok az abortuszra.
 

Leo Varadkar kormányfő csütörtök este a Twitteren arra buzdította az ír választókat, hogy szavazzanak igennel az abortuszt tiltó alkotmánymódosítás eltörlésére. A közvélemény-kutatások az igenek győzelmét jelezték előre, a The Irish Times megbízásából készített előrejelzés szerint 68:32 százalék arányban. Szombat reggel kezdődött meg a szavazatok számlálása.

1992-ben már volt egy népszavazás, amely enyhített a szigorú tiltásokon, akkor vált legálissá az addig is és azóta is létező gyakorlat, hogy Angliába és Walesbe utaznak az ír nők terhességmegszakításra – évente 3–6000 nő választja ezt az utat, amellett évi mintegy 1500 (illegálisan forgalmazott) abortusztabletta fogy.

Ahogy a szombati nap folyamán kezdett látszani, hogy valóban az enyhítés mellett dönt az ország, megjelentek a Twitteren a reakciók is. David Gibson, aki áttért a katolicizmusra, és a Fordham vallási és kulturális központ igazgatója, azt tweetelte: „Azok, akik sokkolónak tartják az ír abortuszügyi referendum eredményét, valószínűleg nem nagyon kísérték figyelemmel sem Írországot, sem az ír katolicizmust az elmúlt 30-40 évben.”

Bejegyzésére a The Tablet egyik korábbi szerkesztője, Catherine Pepinster így reagált: „Így van, és ignorálták, milyen sokat veszített befolyásából az Egyház tanítása a szexuális etika terén a gyerekek elleni szexuális vagy fizikai abúzus rengeteg esete miatt.”

Az ír katolikus püspökök több közleményt bocsátottak ki az elmúlt hónapokban, melyekben kifejtették, a magzati életet védelmező nyolcadik alkotmánymódosítás hatályon kívül helyezése védtelenül hagyná a magzatokat; megrendítő és egyértelmű igazságtalanság lenne a még meg nem születettekkel szemben. Kiemelték, hogy minden segítséget meg kell adni a válságterhességben gyermeket váró szülőknek, akik valódi támogatásra és együttérzésre szorulnak – melynek nem csupán szavakban kell megnyilvánulnia.

A nyolcadik módosítás 1983-ban népszavazás eredményeként lépett hatályba, a referendumon a szavazók 67 százaléka jóváhagyta az abortusz tilalmának törvénybe iktatását. A törvény ettől kezdve egyenlő jogokat biztosított a magzatnak és az anyának, vagyis csak akkor szakították meg a terhességet, ha az anya élete veszélyben forgott.

Írországban is terjed a túlzott individualizmus, amely az egyén érdekét fölébe helyezi mindenki másénak, beleértve a születendő, védtelen gyermekekét is. Ezzel szemben ki kell állunk mindenki jogaiért, főként a gyengék érdekében, akiket el kell kísérni, támogatni kell, nem pedig magukra hagyni – Vincenzo Paglia érsek, a Pápai Életvédő Akadémia elnöke így kommentálta a népszavazás előzetes eredményét.

Ivan Jurikovič érsek, szentszéki ENSZ-megfigyelő Genfben úgy nyilatkozott, hogy az egészségügyi szolgáltatások nem irányulhatnak a születendő gyermekek élete ellen. A biztos abortusz nem a reprodukciós egészség eszköze – fogalmazott.

Paglia érsek szerint olyan kultúrában élünk, amelyik háttérbe szorítja a létezéshez való jogot, előnyben részesítve azt, aki ki akarja iktatni a másikat, hogy magát mentse. Ez a logika abszurd módon drámai. Ezért életbevágó, hogy erősítsük az emberi élet védelmét, támogatását, annak minden pillanatában – hangsúlyozta az érsek.

Forrás: The Tablet, Vatican News, MTI

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Naptár

február 2019
V H K SZ CS P SZ
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 1 2

Belépés



Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Így megkaphatja heti hirdetésünket, és a Búzakereszt havilap digitális változatát.
Köszönjük, hogy feliratkozott!

Képeink közül...

Adó 1+1 %

A Magyar Katolikus Egyház technikai száma:

0011

 

A Szent Kereszt Alapítvány adószáma:

18401217-1-05

Számlaszáma:
10700086-47993301-51100005

 

Az Egyházközség számlaszáma:
10700086-47992609-51100005

Ki olvas minket?

Oldalainkat 30 vendég böngészi

Rádiók műsorai

Tripadvisor

Vendégkönyv

Ide írja le bejegyzését!