Debrecenben rendezik szeptember 3–8. között a Hajdúdorogi Főegyházmegye szervezésében a Society for the Law of the Eastern Churches (Keleti Kánonjogi Társaság) 23. világkongresszusát. A nemzetközi kánonjogászok rangos fórumának közel nyolcvan résztvevője van.

alt

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Szeptember 3-án, vasárnap este volt az esemény megnyitója a debreceni érseki hivatalban. A Görögkatolikus Médiaközpont által összeállított, a magyar görögkatolikus egyház életét bemutató rövidfilm vetítésével vette kezdetét az este. Ezután a Lautitia Kamarakórus kápráztatta el a hallgatóságot.

alt

Angolul köszöntötte az egybegyűlteket Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, aki elmondta, milyen nagy megtiszteltetés a magyar Görögkatolikus Egyház számára, hogy megrendezheti a konferenciát. Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök és Szocska Ábel nyíregyházi apostoli kormányzó is jelen volt a megnyitón.

alt

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök üzenetét Krakomperger Zoltán római katolikus plébános olvasta fel, majd köszöntötte a kongresszus résztvevőit Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, aki kiemelte: a reformátusok ökumenikus közösségben vannak a keleti és a nyugati keresztény egyházakkal. Kérte, a tanácskozás egészét hassa át a Krisztusban megtestesült bölcsesség. Szintén nagy örömmel köszöntötte a résztvevőket Kürillosz Katerelosz, Abüdosz püspöke is, aki a kongresszus elnöke is egyben.

alt

„Nem csupán a Görögkatolikus Egyház, hanem Debrecen számára is megtiszteltetés, hogy a Keleti Kánonjogi Társaság itt tartja kongresszusát” – fogalmazott beszédében Papp László polgármester, majd kiemelte, hogy Debrecen Magyarország egyik legfontosabb spirituális központja: „történelme egyértelműen mutatja, hogy a hit, a vallás, valamint a város összetartozik. Debrecen a nagy keresztény egyházak találkozópontja, székhelye a Magyar Református Egyháznak, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyének, a Hajdúdorogi Főegyházmegyének, valamint itt él Magyarország második legnagyobb zsidó közössége és számos más keresztény egyház. Ha ki szeretnék emelni valamilyen értéket városunk mindennapjaiból, említeném az egyházak közötti békés, korrekt párbeszédet.” A polgármester utalt arra, hogy Kocsis Fülöp érsek a konferencia előtt azt hangsúlyozta, hogy a kongresszus egysége a rendezvény egyik legfontosabb üzenete.

alt

A megnyitó után Maximosz Vgenopoulosz szelüvriai metropolita, a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarkátus püspöke tartott nyitó előadást.

A nemzetközi kánonjogászok kongresszusa egyházszervezeti kérdésekkel foglalkozik, az előadások az Aquaticum Debrecen Termál és Wellness Hotelben zajlanak majd. Közel nyolcvanan érkeztek a rendezvényre, az előadók között található Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, valamint Ciril Vaszil’ érsek, a Keleti Egyházak Kongregációjának titkára Rómából, továbbá amerikai, belga, bolgár, brit, francia, görög, holland, kanadai, libanoni, magyar, német, olasz, orosz, román, spanyol, svájci, szír és szlovák résztvevők is.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kérjük, hogy regisztrálj vagy jelentkezz be, ha hozzá kívánsz szólni ehhez a cikkhez.

BelépésHírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Így megkaphatja heti hirdetésünket, és a Búzakereszt havilap digitális változatát.
Köszönjük, hogy feliratkozott!

Képeink közül...

Naptár

február 2018
V H K SZ CS P SZ
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Adó 1+1 %

A Magyar Katolikus Egyház technikai száma:

0011

 

A Szent Kereszt Alapítvány adószáma:

18401217-1-05

Számlaszáma:
10700086-47993301-51100005

 

Az Egyházközség számlaszáma:
10700086-47992609-511000005

Búza téri szaknévsor

Hamarosan...

Ki olvas minket?

Oldalainkat 191 vendég böngészi

Tripadvisor

Vendégkönyv

Ide írja le bejegyzését!